Kwasy humusowe

Kwasy humusowe, zwane również substancjami humusowymi, to materiały pochodzenia organicznego, które są używane powszechnie w ogrodnictwie do poprawy jakości gleby i dostarczenia naturalnych składników odżywczych roślinom.

więcej

Stosowanie środków neutralnych dla przyrody

Poprawa zdrowia poprzez spożywanie zdrowej żywności

Walka z negatywnymi skutkami zmiana klimatycznych

Zmiana przyzwyczajeń w uprawach szklarniowych i polowych

Kwasy humusowe

Czym są kwasy humusowe?

Dla wszystkich osób ceniących sobie naturalne metody upraw, ale mających spore problemy związane z jakością gleby w swoim ogrodzie, ta grupa produktów powinna być pierwszym wyborem.

Humus jest bogatym w składniki odżywcze materiałem, który powstaje w procesie rozkładu organicznych resztek roślinnych i/lub zwierzęcych w glebie, charakteryzujący się składem tożsamym z próchnicą glebową, dużą reaktywnością biologiczno-chemiczną, ale jednocześnie odpornością na szybką biodegradację.

Decydując się na produkty humusowe warto przede wszystkim zwrócić uwagę na surowiec, z którego pochodzą, ponieważ każdy z nich – oprócz szeregu cech wspólnych – posiada inne właściwości fizyko-chemiczne (np. ilość i jakość związków humusowych, czas rozkładu w glebie, aktywność chemiczna, zasobność w składniki odżywcze itd.), gęstość oraz skład. Z surowców do dyspozycji mamy np. młody węgiel brunatny (lignit), torf, fermy dżdżownic, kompost, obornik itp.

Warto podkreślić

Stosowanie produktów humusowych w ogrodnictwie pozwala na:

  • bardzo szybką, nieomal skokową poprawę żyzności i struktury gleby
  • zbudowanie naturalnego “magazynu” w glebie na bardzo istotne składniki z punktu widzenia życia glebowego: wodę, minerały, mikroorganizmy itd.
  • dostarczenie organicznych składników odżywczych roślinom i poprawienie ich przyswajalności przez rośliny,
  • szybki i zdrowy rozwój bryły systemu korzeniowego roślin
  • skuteczny udział w wymianie kationów i anionów między rośliną a ryzosferą
  • pobudzenie wszelkich organizmów glebowych do życia