Kwasy humusowe

zobacz

Mikoryza

zobacz

Mikoryza

Jest to naturalna wymiana, w której roślina korzysta z ułatwionego dostępu do wody, soli mineralnych i mikroelementów (powierzchnia chłonna korzeni jest przez to zwiększona nawet 1000 razy), podczas gdy grzyb otrzymuje od roślin węglowodany (cukry), które są produkowane przez rośliny poprzez fotosyntezę.

więcej

Stosowanie środków neutralnych dla przyrody

Poprawa zdrowia poprzez spożywanie zdrowej żywności

Walka z negatywnymi skutkami zmiana klimatycznych

Zmiana przyzwyczajeń w uprawach szklarniowych i polowych

Mikoryza

Czym jest mikoryza?

Mikoryza to w dużym uproszczeniu nic innego, jak wzajemna symbiotyczna relacja między korzeniami roślin a grzybami.

Odpowiednią mikoryzę pozyskuje się od najzdrowszych roślin, które takową już wytworzyły i rozmnaża się je w warunkach laboratoryjnych. Warto pamiętać, że jedna mikoryza nie może być stosowana do wszystkich gatunków roślin, dlatego przed wyborem preparatu należy sprawdzić, do jakich gatunków przeznaczona jest wybrana szczepionka.

Co więcej mikoryzę aplikujemy jednorazowo w trakcie trwania całego cyklu życia rośliny, najlepiej przy sadzeniu na stanowiskach, by przyspieszyć ich adaptację w nowym siedlisku.

O znaczeniu tego zjawiska w przyrodzie najlepiej świadczy fakt, że prawie 90% roślin na Ziemi tworzy takie symbiozy mikoryzowe, z kolei aż 80% z tych roślin, które są pozbawione tej współpracy, narażonych jest na wymarcie.

Warto podkreślić

Stosowanie mikoryzy wpływa na:

  • zwiększenie powierzchni chłonnej korzeni rośliny
  • transportowanie składników mineralnych i wody do korzeni roślin
  • rozrost masy ryzosfery nawet o 30% i przyspieszenie jej rozwoju
  • odporność roślin na choroby odglebowe, patogeny i szkodniki
  • budowę równowagi mikrobiologicznej w glebie
  • zmniejszenie stresu roślin w okresie niedoborów wody