Mikoryza

Mikoryza to w dużym uproszczeniu nic innego, jak wzajemna symbiotyczna relacja między korzeniami roślin a grzybami. Jest to naturalna wymiana, w której roślina korzysta z ułatwionego dostępu do wody, soli mineralnych i mikroelementów (powierzchnia chłonna korzeni jest zwiększona nawet 1000 razy), podczas gdy grzyb otrzymuje od roślin węglowodany (cukry), które są produkowane przez rośliny poprzez fotosyntezę. Odpowiednią mikoryzę pozyskuje się od najzdrowszych roślin, które takową już wytworzyły i rozmnaża się je w warunkach laboratoryjnych. Mikoryza może być stosowana do wszystkich gatunków roślin, dlatego przed wyborem preparatu należy sprawdzić, do jakich gatunków przeznaczona jest wybrana szczepionka mikoryzowa. Pamiętajmy też, że mikoryzę aplikujemy jednorazowo w trakcie trwania całego życia rośliny, najlepiej przy sadzeniu na stanowiskach, by przyspieszyć ich adaptację w nowym siedlisku. O znaczeniu tego zjawiska w przyrodzie najlepiej świadczy fakt, że prawie 90% roślin na Ziemi tworzy takie symbiozy mikoryzowe, z kolei aż 80% z tych roślin, które są pozbawione tej współpracy, narażonych jest na wymarcie.
Stosowanie mikoryzy wpływa na:
- zwiększenie powierzchni chłonnej korzeni rośliny,
- transportowanie składników mineralnych i wody do korzeni roślin,
- rozrost masy ryzosfery nawet o 30% i przyspieszenie jej rozwoju,
- odporność roślin na choroby odglebowe, patogeny i szkodniki,
- budowę równowagi mikrobiologicznej w glebie,
- zmniejszenie stresu roślin w okresie niedoborów wody.