|

Symbivit do warzyw 150 g

Grzyby mikoryzowe do roślin warzywniczych

39,00 

Pojemności:
Opis produktu

Uniwersalna Mikoryza Symbivit to wysokiej jakości produkt, oparty na wyjątkowych zdolnościach grzybów mikoryzowych, wyizolowanych z korzeni najzdrowszych roślin. Grzyby mikoryzowe są naturalnymi i żywymi organizmami, które łączą się z korzeniami roślin, powodując ich potężny rozwój oraz zapewniając lepszy dostęp do wody i substancji odżywczych. Dzięki temu rośliny stają się zdrowsze, bardziej witalne i odporne na niekorzystne czynniki środowiskowe. Produkty Symbiom są opracowywane laboratoryjnie z lokalnie występujących naturalnych składników, których stosowanie przynosi korzyści roślinom, ludziom i przyrodzie. Rezultatem są piękne i zdrowe rośliny, dające okazałe i pełne smaku plony. Nośnikiem grzybów w Symbivicie jest nierozpuszczalna w wodzie glinka, która może być zastosowana na sucho – w formie posypowej pod korzeń lub na mokro – do stworzenia zawiesiny po rozrobieniu z wodą. Produkt aplikujemy jednorazowo przez cały cykl życia rośliny, bez konieczności corocznego uzupełniania.

Szczegóły produktu

Producent:
Symbiom s. r. o. (CZ)
Skład:
glinka jako nośnik, 6 rodzajów grzybów mikoryzowych, naturalne nawozy startowe dla mikoryzy, wyciąg z alg i innych organizmów morskich, biodegradowalny hydrożel
Kod EAN:
8594041565878
Waga:
150 g
Wymiary:
10 x 5 x 15 cm
Sposób aplikacji:
doglebowy
Rodzaj uprawy:
glebowa, doniczkowa
Typ produktu:
sypki

Opinie użytkowników

Do jakich roślin

Rośliny warzywnicze

Do jakiej gleby

Do każdego rodzaj gleby

Termin stosowania

Termin stosowania od wiosny do jesieni

Czym jest Symbivit do warzyw?

Mikoryza jest niezwykle ważnym, choć często niedostrzegalnym i przez to niedocenianym, zjawiskiem zachodzącym między roślinami i grzybami. Jak działa to zjawisko w praktyce?

Otóż rośliny dzięki fotosyntezie wytwarzają węglowodany, które tworzą cukry będące głównym źródłem pożywienia dla określonej grupy grzybów. Gdy korzenie rośliny wrastają w glebę, uwalniają płyny zwane wysiękami.

Pobliskie grzyby wyczuwają obecność tych płynów i zaczynają poruszać się w kierunku korzeni. Tam zaczynają żerować na wysiękach i zakładają kolonię, która tworzy gęstą sieć podziemnych „żywicieli” (przypominającą pajęczynę), działającą jak żywe przedłużenie korzeni roślin. Te przedłużenia, znane jako strzępki, stają się w zasadzie drugim systemem korzeniowym rośliny.

Do najważniejszych korzyści wynikających z obecności mikoryz zalicza się: wzmocnienie i zwiększenie powierzchni chłonnej korzeni, podwyższenie odporności na czynniki biotyczne (np. tworzenie bariery fizycznej przed patogenami, konkurowanie z nimi o cukry wydzielane przez korzenie, sprzyjanie rozwojowi antagonistycznych mikroorganizmów, wydzielanie antybiotyków) oraz abiotyczne (takie jak: mróz, susza, wysoka temperatura czy związki toksyczne).

Rośliny korzystają z mikoryzy, otrzymując wzmocnione dostawy składników odżywczych oraz szybsze wchłanianie minerałów, ale co równie istotne dzięki wzmożonemu zasięgowi strzępki wnikają dużo głębiej w profil gleby, aby dostarczyć roślinie wodę, gdy dostęp bliżej powierzchni stanie się utrudniony.

Dodatkowo rozwinięte korzenie roślin wspólnie z grzybnią grzybów mikoryzowych zwiększają stabilność strukturalną gleby i zapobiegają jej erozji. 

Grzyby mikoryzowe Symbivit do warzyw
Jak stosować Symbivit do warzyw?

Zamaczanie korzeni przed wysadzeniem roślin do gleby

Jest to najbardziej efektywny sposób łączenia roślin z grzybami, ponieważ pokrywamy od razu cały korzeń dając jednocześnie mikoryzie warunki do szybkiego rozwoju 

  1. Zawartość opakowania rozcieńczyć w 1,5 litra niechlorowanej wody
  2. Oczyszczone z gleby korzenie młodych roślin zanurzyć w zawiesinie preparatu
  3. Zaszczepione rośliny od razu wysadzić do gleby i obficie podlać

Doglebowo lub w doniczkach (w przypadku roślin już rosnących)

Na mokro

  1. Zawartość opakowania rozcieńczamy w 1,5 litra niechlorowanej wody
  2. Najlepiej zrobić 2-3 dołki odsłaniające korzeń rośliny o głębokości 10 cm (w przypadku doniczek ok. 5 cm)
  3. W każdy dołek wlewamy ok. 10 ml zawiesiny
  4. Zasypujemy dołki ziemią i obficie podlewamy roślinę

Na sucho

  1. Robimy 2-3 dołki odsłaniające korzeń rośliny o głębokości 10 cm (w przypadku doniczek ok. 5 cm)
  2. Wsypujemy określoną ilość produktu w dołki
  3. Zasypujemy dołki ziemią i obficie podlewamy roślinę

Produkt należy zużyć zaraz po przygotowaniu zawiesiny

Dla prawidłowego funkcjonowania preparatu istotne jest, aby miał on bezpośredni kontakt z korzeniami roślin (stosować na młode włoskowate korzenie rośliny). Unikać bezpośredniego kontaktu preparatu z fungicydami ogólnoustrojowymi, szczególnie w ciągu pierwszych 3 tygodni po aplikacji. 

Wskazówki
  • Pamiętajmy, że nośnikiem grzybów w wersji sypkiej jest nierozpuszczalna w wodzie glinka. W przypadku wykonania zawiesiny granulki możemy swobodnie wrzucić pod korzeń do wykopanych dołków
  • Do roślin wrzosowatych, np. rododendrony, azalie lub borówek należy stosować mikoryzę Rhodovit
  • Każda mikoryza jest wrażliwa na światło dzienne, dlatego zaraz po zastosowaniu koniecznie przykryj ją warstwą gleby
  • Unikaj nadmiernego stosowania nawozów mineralnych, ponieważ osłabiają grzybnie
  • Mieszanki doniczkowe i inne gotowe podłoża nie zawierają szczepionek mikoryz, dlatego dobrze jest dodać je przed lub w trakcie sadzenia roślin
Pytania i odpowiedzi

Jak najlepiej stosować mikoryzę?

Mikoryzę można stosować na wiele różnych sposobów, które doskonale komponują się z codziennymi zabiegami w ogrodzie. Jednak aby zapewnić najlepsze rezultaty, należy zawsze przestrzegać jednej podstawowej zasady, tj. bliskiej odległości lub wręcz fizycznego kontaktu mikoryzy z korzeniami lub nasionami roślin. Powodem jest fakt, że gdy propagule lub zarodniki mikoryzy kiełkują, muszą znajdować się w pobliżu korzeni, aby nawiązać z nimi bezpośredni kontakt i utworzyć korzystne połączenie, w celu dalszego tworzenia sieci mikoryzowej.

Czy można przedawkować mikoryzę?

Nie, nie można. W przeciwieństwie do niektórych nawozów lub dodatków do gleby, mikoryza nie uszkadza roślin, jeśli przypadkowo dodamy jej za dużo. Wyselekcjonowane grzyby są pożyteczne, więc nawet dodanie ich w dużych ilościach nie zaszkodzi roślinom. Jednak aby uzyskać najlepsze rezultaty, warto postępować zgodnie z instrukcjami od producenta.

W jakich przypadkach stosowanie mikoryzy jest szczególnie potrzebne?

Mikoryza najlepiej spełnia swoją funkcję na obszarach, gdzie gleby są wyjątkowo ubogie w wodę i niektóre składniki odżywcze. Z drugiej strony, nawet jeśli w glebach przesuszonych istnieje wystarczająca ilość składników odżywczych, mogą one nie być łatwo dostępne dla roślin. W obecności mikoryz rośliny zwiększają możliwości chłonne swoich korzeni i – co się z tym wiąże – są mniej podatne na stres wodny. Strzępki grzybowe nie tylko pomagają zaopatrywać roślinę w wodę i składniki odżywcze, ale także mogą je przechowywać do wykorzystania, gdy opady są rzadsze, a temperatury wysokie. Co więcej, kiedy w celu podniesienia wartości gleby dodaje się materię organiczną (np. kompost), mikoryzy odgrywają ważną rolę w udostępnianiu składników odżywczych z niej pochodzących. Ostatnie badania wskazują, że grzyby pomagają nawet rozkładać skały, zwiększając dostępność niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, wapń, cynk i magnez.

W jakich okresach najlepiej jest stosować grzyby mikoryzowe?

Wszelkie mikoryzy są najskuteczniejsze, gdy stosuje się je na wczesnych etapach rozwoju roślin (np. na nasiona lub sadzonki), ponieważ mikoryza potrzebuje co najmniej 4 do 6 tygodni na utworzenie dojrzałej i rozległej sieci mikoryzowej. Po ustanowieniu początkowych połączeń, sieć mikoryzowa zbudowana z nitkowatych wypustek (strzępek) będzie wychwytywać i dostarczać składniki odżywcze z gleby do rośliny. Takie wczesne zastosowanie pozwala uprawom/roślinom w pełni wykorzystać wszystkie korzyści, jakie mają do zaoferowania grzyby mikoryzowe. Dobrze jest też wziąć pod uwagę okres, w jakim korzenie konkretnej rośliny są najbardziej aktywne.

Czy stosowanie mikoryzy może poprawić odporność roślin na choroby lub patogeny? Jak to się odbywa?

Mimo że dotychczasowe badania nie wykazały jednoznacznie dokładnych zależności między konkretnymi czynnikami, to jednak w prowadzonych doświadczeniach zawsze okazywało się, że stosowane mikoryzy pomagały roślinom przeciwstawić się infekcjom innych grzybów, a nawet bakterii. Być może wynikało to z faktu, że roślina była lepiej odżywiona, przez co była zdrowsza i miała większą odporność na intruzów, a być może fizyczna obecność jednego (korzystnego) grzyba utrudniała rozwój innych (tych niekorzystnych). Inną możliwością jest to, że roślina we współpracy z grzybami wytwarza pewne związki, które zapobiegają zakażeniu patogenami. Udowodniono też, że wiele z tych mikroorganizmów nawozi rośliny – swoich żywicieli poprzez „wiązanie” azotu z powietrza, który jest następnie dostępny dla wzrostu roślin. Kiedy obecne są w glebie strzępki mikoryzy, automatycznie wzrasta również liczba i żywotność tych mikrobów, które wiążą azot. W rezultacie poprawia się zdrowie i wigor rośliny, podobnie jak zdrowie i wigor pożytecznych grzybów.

Jak długo mikoryza utrzymuje się w glebie?

Raz zaaplikowana do gleby kolonia mikoryzy pozostanie w niej praktycznie na stałe, chyba że zostanie zniszczona przez chlor, światło słoneczne, fungicydy, przekopywanie i odseparowanie od żywiciela lub inne czynniki.

W jaki sposób utrzymać grzyby mikoryzowe w glebie jak najdłużej?

Przede wszystkim należy zachować szczególną ostrożność podczas stosowania pestycydów, zwłaszcza grzybobójczych (fungicydów). Najlepiej jest nie aplikować ich do gleby w ogóle. Fungicydy zabijają praktycznie wszystkie grzyby, z jakimi się zetkną. Niektóre środki mogą być co prawda skuteczne przeciwko niektórym chorobom grzybiczym roślin, jednak musimy wziąć pod uwagę, że mogą one również niszczyć pożyteczne grzyby i powodować poważne problemy dla metabolizmu roślin. Dobrze jest też dbać o odpowiednią wilgotność gleby, ponieważ bezsprzecznie sprzyja ona rozrostowi całej kolonii grzybów. 

Jeśli moja gleba zawiera już mikoryzę, czy uzyskam dodatkową korzyść dodając jej więcej?

W przypadku gdy mikoryza była już aplikowana przy sadzeniu konkretnej rośliny, to nie musimy powtarzać tego zabiegu ponownie. Ale jeśli mamy glebę organiczną, na której były sadzone podobne lub inne rośliny, zagęszczenie siedlisk mikoryzowych może być stosunkowo niskie, ponieważ są one rozproszone na dość dużym obszarze. Odległość ta może opóźniać połączenie z nowymi korzeniami roślin. Wiedząc, że bliskość propagacji ma kluczowe znaczenie dla ustanowienia sieci, istotne jest wczesne zaszczepienie mikoryzy w dużym stężeniu podczas siewu, aby w pełni wykorzystać korzyści, jakie ma do zaoferowania.

Czy mikoryzy są skuteczne w przypadku wszystkich typów ogrodniczych podłoży w uprawie bezglebowej?

Tak. Wykazano, że szczepionki mikoryzowe są skuteczne w szerokiej gamie gleb (z udziałem kompostu lub w typowych mieszankach ogrodniczych itp.), ale także w podłożach bezglebowych wykonanych z torfów, włókien kokosowych, zrębek drzewnych, wełny mineralnej, perlitu, wermikulitu itp. Mogą również przetrwać w środowisku całkowicie wodnym.

Czy są jakieś gatunki roślin, które np. nie tworzą związków z grzybami mikoryzowymi?

W przyrodzie zawsze występują jakieś wyjątki. Takich wzajemnych relacji symbiotycznych z grzybami mikoryzowymi nie tworzy choćby rodzina kapustowatych (Brassicaceae), do której należą dobrze nam znane: brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, Jarmuż, czy brukiew, ale też rodzina szarłatowatych (Amaranthaceae), w skład której wchodzą buraki, boćwina, komosa ryżowa, szpinak, amarant.

Jak odczyn gleby wpływa na mikoryzę?

Wysoki poziom pH w glebie może spowolnić wzrost kolonii mikoryz, ponieważ większość mikoryz preferuje gleby o niskim pH. Jednakże badania wykazały, że rośliny i grzyby, współpracując ze sobą, mogą buforować i zmieniać poziom pH w glebie. Sadząc drzewa, kwiaty czy krzewy preferujące gleby kwaśne, często dobrym pomysłem jest dodanie do gleby produktów obniżających pH (np. Carbomat ECO, pH 4 w naszym sklepie), które umożliwią skuteczny rozkwit grzybów.